Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente, sectie binnen de Linie, tel.nr. kerkgebouw 0223.614567
 
 
Uit de pastorie

Uit de pastorie

Vorige week kreeg ik een appelboom cadeau.
Hij moet nog even in de pot blijven staan, omdat er nog geen ruimte is.
Maar m’n handen jeuken om de boom te planten.
Ja, het gaat alweer over m’n tuin, maar ik geniet er zo van. Helemaal nu het weer wat warmer wordt, het zonnetje gaat schijnen, er weer nieuwe plantjes opkomen en gaan bloeien.
 

En die boom  die ik kreeg, deed me denken aan een uitspraak die Luther zou hebben gedaan. En dat past weer heel goed in dit Lutherjaar.
Hij zei: Als ik wist, dat morgen de wereld ten onder ging, zou ik vandaag een appelboom planten.
Uit onderzoek is echter gebleken, dat de uitspraak hoogstwaarschijnlijk niet van Luther zelf is. Pas in 1944 vinden we geschreven bronnen die deze tekst aan Luther toeschrijven.
Een appelboom planten als de wereld vergaat.
Op het moment kunnen we soms ook denken dat de wereld vergaat.
We horen veel wanhoop, verdriet, de wereld om ons heen lijkt steeds harder te worden.
Angst wordt steeds meer de richtlijn.
Gelukkig zie ik om mij heen ook heel veel mooie dingen.
Soms zet ik ook expres de tv uit en kijk ik om me heen. Dan blijken heel wat dingen, helemaal niet zo erg te zijn. We hebben het hier in Nederland best goed.
Maar goed, we zien toch ook veel ellende. Daar kunnen we niet altijd de ogen voor sluiten.
Op sommige plekken op deze aarde vergaat de wereld ook echt.
En dan zegt Luther: dan plant ik een appelboom.
Je eerste gedachte zou kunnen zijn: Heb je niks beters te doen? Moet je niet degenen opzoeken die je dierbaar zijn? Heb je dan nog het geduld en de kalmte om naar een tuincentrum te gaan, een boom aan te schaffen. Een schop te pakken en ergens een boom te planten?
En toch is het niet moeilijk om te begrijpen waarom hij het zegt.
Want als je  iets in de grond stopt en het dan zien groeien, zien bloeien. Dan is het weer heel duidelijk: hier is leven. Een boom planten is een teken van hoop in de zekerheid dat God de schepping vasthoudt. Dat het leven sterker is dan de dood.
Net als in Genesis denk ik niet dat het per sé een appelboom moet zijn. Alhoewel er natuurlijk wel in het bijzonder een vruchtenboom wordt genoemd. Een boom die vrucht draagt, dat doorgaat. Zelfs als de boom zelf dood zal gaan, kan er uit een pitje weer een nieuwe boom ontstaan en zo is er weer een nieuw begin gemaakt.
Zo kan een simpele appelboom teken worden van Gods toekomst in de wereld. Een goede wereld.
 
                               In het midden van het plein van de stad en aan weerskanten van de rivier
                               stond een levensboom, die twaalf vruchten gaf, elke maand zijn eigen vrucht.
                               De bladeren van de boom brachten de volken genezing. (openbaring 22:2)

 
Ds. Wilma van Rijn Ds. Wilma van Rijn

Sinds 6 maart 2016 ben ik predikante in de Bethelkerk in Den Helder. Als predikant hoop ik open te zijn voor iedereen op mijn pad komt. Samen op zoek gaan naar wat belangrijk is in levens. En daarbij kunnen we soms op het spoor komen van God. Zo hoop ik samen met deze gemeente een beeld te zijn van Gods onvoorwaardelijke liefde voor mensen.

Meteen na mijn VWO in Leiden heb ik theologie gestudeerd aan de PThU in Kampen (die daar nu niet meer gevestigd is). Ik heb daar een fijne tijd gehad en mij zowel persoonlijk als professioneel kunnen ontwikkelen. In mijn afstudeeronderzoek heb ik mij beziggehouden met gastvrijheid in de kerk. Ik heb onderzocht hoe mensen zich weer hechten aan een nieuwe kerkelijke gemeente na een verhuizing.
Opvallende conclusie is dat gastvrijheid niet alleen iets is wat te maken heeft met praktische uitwerkingen. Een gemeente is gastvrij als het uit het hart komt. Als we ons beseffen dat wij in de gemeente zowel gasten zijn als gastheren en –vrouwen, kan dat ervoor zorgen dat we ons gastvrij opstellen naar anderen.

Wilt u contact opnemen dan kan dat telefonisch 0223-750478. Ik ben het beste te bereiken tussen 9:00 en 10:00 of 19:00 en 19:30.
Of stuur een e-mail:
 

 
 
 
 
Kinderdienst Goede Vrijdag, 30 maart

Foto-album
 
Palmpaasstokken maken, 24 maart

Foto-album
 
Voel je thuis, 4 maart

Foto-album
 
Kliederkerk-Babel, 21 januari

Foto-album
 
Doopdienst, 7 januari

Foto-album
 
Kinderkerstfeest, 17 december

Foto-album
 
Jeugddienst, 5 november

Foto-album
 
Overige:
Foto's en filmpjes zijn te vinden onder:
Foto-albums en Mediacentrum
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.