Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente, sectie binnen de Linie, tel.nr. kerkgebouw 0223.614567
 
 
Ineke en Uganda Ineke en Uganda

Ineke in Uganda
Op weg naar beter onderwijs voor de kinderen in Uganda.
From learning to read to reading to learn.

 

Sinds 2011 heb ik, Ineke Bloemendaal, regelmatig als vrijwilligster voor een periode van een aantal maanden in het onderwijs in Uganda gewerkt. Ik doe dat vanuit het project Noah’s Ark, op de bijbehorende school New Horizon. Omdat het leren lezen een groot probleem is, werd de methode Jolly Phonics ingevoerd. Dit blijkt een groot succes. De kinderen leren lezen en hebben er plezier in. Ook de leerkrachten zijn enthousiast. Naast het leren lezen besteed ik aandacht aan het actief leren en interactie tussen leerkracht en leerlingen. Informatie, planningen en ideeën voor (taal)spelletjes zijn verzameld in drie door mij gemaakte boeken.
 
Ook andere scholen hoorden van de vernieuwingen op New Horizon en zo ontstond een sneeuwbaleffect. Verschillende scholen kwamen vragen om hulp. Ik heb trainingen mogen geven op verschillende locaties in verschillende districten. De belangstelling is groot, niet alleen vanuit de scholen maar ook verschillende andere instanties zijn geïnteresseerd. Steeds meer mensen realiseren zich dat er iets moet veranderen in het (lees)onderwijs. De vragen van verschillende scholen en organisaties om een training te verzorgen blijven komen. Hier wil ik graag aan meewerken.
 
Welke hulp is nodig?

  • Het geven van trainingen.

  • Opleiden van lokale mensen tot trainer.

  • Materialen, zoals de boeken van de leesmethode, leesboeken en (taal)spelletjes.

  • Ondersteunen van plaatselijke initiatieven, zoals nieuw te stichten scholen in gebieden waar nog geen onderwijs is.

 
Waarom doe ik dit?
Goed onderwijs is de sleutel tot een betere toekomst. Dit wordt mooi verwoord in de slogan van Noah’s Ark: ‘From nobody to somebody’.
Ik ben blij en dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen om kansarme kinderen in Uganda te helpen. Het is mijn passie en mijn roeping.
 
Wat kunt u / kan jij doen?
U / jij kunt de verbetering van het onderwijs in Uganda steunen door een donatie overmaken op rekening nummer NL25RABO0109005198 t.n.v. de Protestantse Gemeente van Den Helder, o.v.v. Ineke in Uganda.
 
Wilt u / wil jij meer weten?
Kijk eens op mijn weblog: www.inekeinuganda.reismee.nl of neem contact met me op: , tel. 0223.625986 of 06.22102165.
 
Ineke Bloemendaal

terug
 
 
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.